19 mei, 2010

Mysterie rond tweeslachtige kippen on...

Mysterie rond tweeslachtige kippen ontrafeld


Wetenschappers hebben ontdekt dat kippen tegelijkertijd mannelijk en vrouwelijk kunnen zijn. Vertaald naar mensen zou dat inhouden dat hij (of zij) links een borst zou hebben en aan de rechterkant borsthaar. Hoe dat bij de geslachtsdelen zou moeten zijn, is onduidelijk.



De half-om-half-kip. Links man, rechts vrouw
De half-om-half-kip.
Links man, rechts vrouw

Verschil tussen haan en kip

Onderzoekers melden aan de Britse zender BBC dat één op de tienduizend kippen tweeslachtig is, oftewel gynandromorf.

Borsten
Lange tijd werd aangenomen dat hormonen de cellen aanstuurde, waardoor vrouwelijke of mannelijke eigenschappen zich ontwikkelen. Zo gaat dat bij de mens en daarom krijgen vrouwen borsten en mannen gezichtsthaar.

Bij de kip blijkt het echter heel anders te gaan. Wetenschappers van de universiteit van Edinburgh hebben ontdekt dat de cellen van kippen niet worden gestuurd door hormonen.

Vachtgrens
Bij deze beesten is het zo dat de cel zelf een mannelijke of vrouwelijke eigenschap heeft. Dan kan het dus gebeuren dat de linkerzijde van een kip vrouwelijk is en de rechterzijde mannelijk. Lichaamsvormen, spieropbouw en pluimage verschillen dus sterk van elkaar (zie foto).

Het heeft zelfs invloed op de kam, en de vachtgrens op poten. De wetenschappers ziin zeer verrast deze scheiding van seksen te ontdekken en denken onmiddellijk aan de mogelijkheden.

Sierlijk versus lomp
‘Als we de verschillen tussen mannetjes en vrouwtjes doorhebben, kunnen we de kippen mannelijke eigenschappen meegeven, waardoor ze sneller groeien. Dat zou een groot voordeel voor de voedselindustrie zijn bij het fokken.’

Vertaald naar onze soort zou dit betekenen dat een mens links een borst heeft en rechts niets, op wat borstharen na. Links sierlijke handen en rechts een bonk van een vuist. Links mooi golvend blond haar en rechts stekeltjes. Hoe dat dan bij de geslachtsdelen zou moeten zitten, is giswerk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers