08 juni, 2011

Kip voelt de pijn van haar kuiken




Een van de vaakst gehoorde argumenten over het verschil tussen mensen en dieren is 'dat dieren geen empathie hebben'. Ze kunnen met andere woorden niet weten wat een ander dier voelt. Alvast voor kippen gaat dat argument niet op: hennen blijken perfect in staat de emotie van hun kuikens in te schatten. Zijn ze gestresseerd, dan wordt moederkip ook gestresseerd; zijn ze gelukkig, dan is de moeder ook gelukkig.

Dat concluderen Britse wetenschappers na onderzoek. Ze kozen hennen en kuikens omdat vermoed werd dat empathie de moederrol kan helpen vervullen.

Een van de tests bestond eruit de veren van de kuikens in de war te brengen met een luchtpompje. Dat gaf de kuikens stress, wat ook tot signalen van stress leidde bij de moederkip: de hartslag steeg, de temperatuur van hun ogen daalde (een stresssignaal voor kippen) en ze waren veel alerter. De hennen klokten vaker in de richting van hun kuikens, en maakten hun veren minder glad.

Relevantie
"Vrouwelijke vogels kunnen zeker empathie vertonen en worden beïnvloed door de emotionele staat van andere dieren. De mate waarin deze dieren beïnvloed worden door de stress van anderen is relevant in de discussies over welzijn van dieren in een boerderij, bedrijf of laboratorium", aldus onderzoeker Jo Edgar van de Universiteit van Bristol.

Volgens de onderzoekers worden kippen regelmatig blootgesteld aan andere kippen met pijn of stress. Ze verwijzen daarbij onder meer naar de vaak voorkomende botbreuken enmisvormingen aan de poten in batterijen. (edp)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers