16 april, 2010

Kippen moeten Congolese schatkist vullen

Kippen moeten Congolese schatkist vullen

  ma 01 mrt 2010
De Congolese regering kweekt zelf kippen in de buurt van Kinshasa. Het project moet de zeven miljoen inwoners van de hoofdstad aan goedkoper vlees helpen, dat in eigen land wordt geproduceerd. Ooit moet de kippenkweek ook een inkomstenbron voor de staat worden, al twijfelen experts daar nu al hardop aan.

Met een kleine 6 miljoen dollar van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank kon de Congolese regering vorig jaar in N'Sele, een landelijke gemeente net buiten Kinshasa, moderne installaties neerzetten voor de productie van veevoeder en de kweek van kippen en varkens. Het project ging in december vorig jaar van start, en nu levert het elke week al zo'n 12.000 kippen aan de hoofdstad, zegt Freddy Nkongolo, de projectcoördinator.

Goedkoper en lekkerder

Sinds de jaren tachtig wordt er in Kinshasa vooral kip gegeten die diepgevroren vanuit Europa wordt aangevoerd. De kippen uit N'Sele zijn erg in trek in Kinshasa - ze zijn verser en ze kosten duidelijk minder. "160 gram ingevoerde kip kost ongeveer 3,6 euro, terwijl een gelijke hoeveelheid kippenvlees uit N'Sele maar 2,6 euro kost", zegt Germaine Kitungwa, een kippenverkoopster in Kinshasa. Projectcoördinator Nkongolo waarschuwt dat de kippen uit N'Sele duurder kunnen worden. De huidige prijs is zo laag om importeurs te ontmoedigen en investeerders aan te zetten hun geld in de lokale productie van kippenvlees te stoppen. Maar volgens Nkongolo zullen de kippen uit N'Sele nooit meer gaan kosten dan ingevoerd kippenvlees. Hij wijst er ook op dat het project nu al werk verschaft aan 120 mensen. De kippenkweek in N'Sele is een modelproject. Het moet investeerders aanlokken en andere producenten kennis doen maken met nieuwe technieken. Als dat lukt, kan de kippenkweek de staat aan broodnodige inkomsten helpen. Nkongolo denkt dat moderne kippenkweek al binnen een jaar of twee een bijdrage kan leveren aan de Congolese schatkist, al durft hij niet te voorspellen hoeveel winst het kan opleveren.

Twijfels

Maar niet iedereen gelooft daarin. "De ambitie is goed", zegt Eugène Lokwa, een man die in de buurt woont van het uitgestrekte projectterrein in N'Sele. "Maar niemand kan er zeker van zijn dat dit project zal blijven draaien. Bij elke verandering in de regering maken nieuwe ministers brandhout van de initiatieven van hun voorgangers." Julie Mambuene, een econoom uit Kinshasa, heeft er ook een hard hoofd in. "Het project is goed, maar goed beheer is zeldzaam in dit land. Van de nationale bank komt geen krediet en de kredietcoöperaties in dit land doen het ook niet goed meer. Er kan alleen bij de Afrikaanse Ontwikkelingsbank worden aangeklopt voor verdere leningen, en dat is niet evident." De critici wachten ook op initiatieven in andere delen van het land en op een doordacht landbouwbeleid dat oplossingen aandraagt voor alle bevoorradingsproblemen van het land.

BRON:
IPS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers