19 mei, 2010

Mysterie rond tweeslachtige kippen on...

Mysterie rond tweeslachtige kippen ontrafeld


Wetenschappers hebben ontdekt dat kippen tegelijkertijd mannelijk en vrouwelijk kunnen zijn. Vertaald naar mensen zou dat inhouden dat hij (of zij) links een borst zou hebben en aan de rechterkant borsthaar. Hoe dat bij de geslachtsdelen zou moeten zijn, is onduidelijk.



De half-om-half-kip. Links man, rechts vrouw
De half-om-half-kip.
Links man, rechts vrouw

Verschil tussen haan en kip

Onderzoekers melden aan de Britse zender BBC dat één op de tienduizend kippen tweeslachtig is, oftewel gynandromorf.

Borsten
Lange tijd werd aangenomen dat hormonen de cellen aanstuurde, waardoor vrouwelijke of mannelijke eigenschappen zich ontwikkelen. Zo gaat dat bij de mens en daarom krijgen vrouwen borsten en mannen gezichtsthaar.

Bij de kip blijkt het echter heel anders te gaan. Wetenschappers van de universiteit van Edinburgh hebben ontdekt dat de cellen van kippen niet worden gestuurd door hormonen.

Vachtgrens
Bij deze beesten is het zo dat de cel zelf een mannelijke of vrouwelijke eigenschap heeft. Dan kan het dus gebeuren dat de linkerzijde van een kip vrouwelijk is en de rechterzijde mannelijk. Lichaamsvormen, spieropbouw en pluimage verschillen dus sterk van elkaar (zie foto).

Het heeft zelfs invloed op de kam, en de vachtgrens op poten. De wetenschappers ziin zeer verrast deze scheiding van seksen te ontdekken en denken onmiddellijk aan de mogelijkheden.

Sierlijk versus lomp
‘Als we de verschillen tussen mannetjes en vrouwtjes doorhebben, kunnen we de kippen mannelijke eigenschappen meegeven, waardoor ze sneller groeien. Dat zou een groot voordeel voor de voedselindustrie zijn bij het fokken.’

Vertaald naar onze soort zou dit betekenen dat een mens links een borst heeft en rechts niets, op wat borstharen na. Links sierlijke handen en rechts een bonk van een vuist. Links mooi golvend blond haar en rechts stekeltjes. Hoe dat dan bij de geslachtsdelen zou moeten zitten, is giswerk.


Kip adopteert twee hondjes

Kip adopteert twee hondjes

Kip adopteert twee hondjes Een kip in China heeft zich over twee pups ontfermd.

Volgens Coa Fengying was het gepluimde beest ook al de beste maatjes met de moeder van de hondjes. Het moedergeluk was maar van korte duur. Tien dagen na de bevalling werd de viervoeter vergiftigd.

"De kip en de hond waren de beste vrienden. Ze hadden nooit ruzie en speelden altijd samen", vertelt Coa in de krant Today Morning. "Ik vreesde dat ook de hondjes zouden sterven maar een dag na de dood van hun moeder waren ze verdwenen. Ik ging op zoek en vond de hondjes onder de kip. Ze had de beestjes geadopteerd." De kip laat eerst de hondjes eten voor ze zelf aan haar maaltijd begint. "Ze houdt ook de andere kippen af die aan het eten van de hondjes zitten." De inwoners van het Chinese dorpje snappen het niet maar Coa weet wel beter. De kip wil gewoon haar beste vriendin plezieren.

Bron: HLN.be


Vos dood de bekendste kippen ter wereld

Vos dood de bekendste kippen ter wereld

Om en rond de bossen van De Inslag en De Mik in Maria-ter-Heide zijn je kippen en ganzen niet meer veilig voor de vos. Als je graag een vers eitje lust en dat in je eigen tuin van je eigen kippen wil rapen, dan zal je uiterst bedachtzaam moeten te werk gaan om je kippen te beschermen.

In de Kerkedreef zijn op de nacht van vrijdag op zaterdag (21 maart 2010) 13 kippen en 2 hanen ten prooi gevallen aan de vossen in de buurt. De meeste kippen werden voor dood achtergelaten in hun ren. Slechts enkele kippen werden volledig opgegeten door het roofdier. De vos roofde het kippenhok van de CamChickens, dé bekendste kippen ter wereld. In het kippenhok hangt een webcam die de kippen overdag filmt, de beelden zijn dan rechtstreeks te bekijken op hun website: wwww.camchickens.com .
Met een gemiddelde van 1000 bezoekers per dag waren zij de meest bekeken en bekendste kippen ter wereld. Hoewel de meeste kippen al ouder waren dan 10 jaar, bestond de website bijna 10 jaar.

Ook in de Berrélei is de vos langsgeweest. De kippen, die daar vrij rondlopen op straat, zijn bijna allemaal gedood door de vos.

Men weze gewaarschuwd, want de vossen lusten je kippen rauw en zij komen langs terwijl wij allemaal slapen.

8 redenen om kippen te houden

8 redenen om kippen te houden


8 redenen om kippen te houden

Ze kakelen en durven al eens over de haag te vliegen, maar kippen houden heeft eigenlijk niks dan voordelen. Gratis eieren als mooi begin.
1) Kippen zijn goede afvalverwerkers. Zo is je GFT-bak minder snel vol en dat bespaart meteen een flinke duit.

2) Door kippen kom je je huis uit en heb je contact met de natuur. Wat goed is voor je welzijn.

3) De mest van kippen bevat stikstof en andere voedende bestanddelen. Samen met tuinafval en verwerkt tot compost, is het uitstekend geschikt voor je tuinplanten.

4) Niet iedere tuin is geschikt voor kippen. Heb je voldoende ruimte? Want te veel kippen op een te beperkte oppervlakte leidt tot geuroverlast. Voorzie naast een ren ook een hok waarin ze beschutting kunnen zoeken.

5) Kippen zijn zowel in aankoop als in verzorging goedkope dieren. Ze hebben ook geen speciaal duur voedsel nodig, want het zijn simpelweg alleseters. Naast granen eten ze ook de tafelresten en het onkruid op.

6) Omdat kippen sociale dieren zijn, hou je er best minstens twee. Drie kippen per gezin is ideaal.

7) Kippen houden je tuin levendig. Ook voor de kids is dat fijn. Laat je kinderen de dieren verzorgen, zo leren ze verantwoordelijkheid te nemen en respect voor de natuur te hebben.

8) En last but nog least: een groot deel van het jaar heb je verse eieren. Een stevige boerenomelet of zacht gekookt: gerechten met eieren zijn nooit saai.


bron: MF


Haan legt eieren nadat vos al zijn ki...

Haan legt eieren nadat vos al zijn kippen doodbijt

Dit is toch heel moeilijk te geloven! Een late aprilgrap of de waarheid? Wat is jullie menig hierover?


In Italië is een haan eieren beginnen te leggen nadat een vos alle kippen in zijn ren had doodgebeten. Het verschijnsel is zodanig uniek dat wetenschappers van de Verenigde Naties de haan/kip aan een onderzoek gaan onderwerpen.

Gianni heet het dier en hij begon zijn carrière als rasechte haan op een boerderij in Toscane. Die carrière nam een verrassende wending nadat een vos een waar bloebad aanrichtte in de kippenren van de boerderij. Alle kippen werden doodgebeten. Amper enkele dagen later begon Gianni eieren te leggen. Als klap op de vuurpijl begon hij ook nog eens op die eieren te broeden.

Het fenomeen heeft de aandacht getrokken van de Verenigde Naties. Landbouwexperts zullen het DNA van Gianni bestuderen om uit te vissen waar deze merkwaardige geslachtsverandering aan toe te schrijven is.

Primitief gen
"Misschien hebben we hier te maken met een primitief gen dat moet instaan voor de redding van de soort", meent alvast een wetenschapper. "Omdat alle vrouwelijke soortgenoten verdwenen waren, kon de haan enkel door middel van een geslachtsverandering het voortbestaan van zijn ras verzekeren", luidt het nog. (eb)
20/04/10 17u13

Bron: HLN


Kip zo groot als colablik wordt nieuw...

Kip zo groot als colablik wordt nieuw huisdier


Een leuk artikel over de serama kippen, ik wist niet dat die zo duur waren???!! (zie filmpje onderaan)

kip zo groot als colablik wordt nieuw huisdier


Op de Keurvee Expo in Broechem (25/1) zijn dit weekend de Serama-kippen voorgesteld. Het gaat om gevogelte dat niet groter is dan een colablikje.

Onze vliegende reporter ging ter plaatse de dieren bestuderen en zag dat er zelfs al pampers bestaan voor de beestjes. Bekijk het filmpje hieronder!



Kip zo groot als colablik wordt nieuw huisdier from Gazet van Antwerpen on Vimeo.

Volgers